4 Haziran 2008 Çarşamba

TİROİD



Tiroid bezi nedir? Guatr bezi boyun ön bölgesinde nefes borusunun hemen önünde yer alan, kelebek benzeri iki kanadı ve bir de birleştirici bölgesi olan 20-25 g ağırlığında bir iç salgı bezidir.
Tiroid bezi yaşam için son derece önemlidir. Tüm hücrelerin enerjisini sağlamada önemli görevleri olan tiroid hormonlarının salgılandığı yerdir. Tiroid bezi bu görevini yapabilmek için içerisinde iyot maddesini biriktirir. İyot maddesini kullanarak T3 ve T4 hormonlarını üretir

Tiroid hormonunun kollektif çalışmaması tüm vücut mekanizmasını etkiler. O yüzden tiroid sorunlarının kontrol altına alınması çok önemli

Tiroid Bezinin Hastalıkları Nelerdir?
1. Guatr : Tiroid bezinin büyümesine guatr denir.
2. Nodül : Tiroid bezinin içinde normal dışı doku oluşmasıdır.
3. Tiroidit : Tiroid bezinin iltihabına denir. Bezde ağrı vardır.
4. Hipertiroidi : T4 ve T3 hormonlarının bezden aşırı salgılanması durumudur.

5. Hipotiroidi : Tiroid hormonlarının (T4 ve T3) az salgılanması durumudur.


Aşırı çalışan tiroidin belirtileri (hipertiroidi): Sinirlilik, titreme, terleme, sıcağa tahammül edememe, kalp çarpıntısı, iştahlı olmasına rağmen kilo kaybı, Adet kanamasının olmaması, kas zayıflığı.

Az çalışan tiroidin belirtileri (hipotiroidi): Soğuğa dayanıksızlık, kuru cilt, başağrısı, zayıf bellek, iştah kaybıyla birlikte hafif kilo alımı, yüde kollarda ve bacaklarda şişliklerş kabızlık.


Tiroid nodülleri tiroid bezi içinde oluşan ve bezin normal dokusuna benzemeyen leblebi veya ceviz büyüklüğünde olabilen anormal dokulardır.

Nodüler guatrı olan hastaların çoğunda herhangi bir şikayet yoktur. Boyunda şişkinlik olabilir. Bazen nodül içine kanama olursa ağrı oluşabilir. Nodül çok büyürse baskı yaparak nefes darlığı ve yemek yeme de sıkıntı yapabilir

Nodül tedaviye rağmen hızla büyüyorsa, boyun bölgesinde lenf bezlerinde şişme varsa, çok sert ve yapışık ise, seste kalınlaşma varsa, soğuk ve tek nodül ise tiroid kanseri yönünden şüphelenmek gerekir.


Tiroid hastalığı süphesi durumunda yapılan tetkikler:

1. Tiroid iğne biyopsisi :Nodüler guatrlı tüm hastalara uygulanması gerekir. Yapılması kolay, komplikasyonu olmayan bir işlemdir. Koldan damardan kan alıyor gibi nodülden normal plastik şırınga ile aspirasyon yapılır. Ağrı yapmaz.

2. Tiroid ultrasonu :Nodüllerin çapının daha iyi değerlendirilmesinde veya ele gelmeyen, küçük (<>
3. Tiroid sintigrafisi :TSH düzeyi düşük olan hastalarda yapılır. Nodülün sıcak mı soğuk mu olduğunu anlamamıza yarar.

4. Tiroid hormonları :Serbest T3, Serbest T4 ve TSH düzeylerine bakılarak hastanın hormonlarında düşüklük veya yükseklik olup olmadığı (hipertiroidi-hipotiroidi) anlaşılır.

Hiç yorum yok: