24 Haziran 2008 Salı

ZEYTİNYAĞI


Doğanın insan oğluna bahşettiği zeytinyağının faydaları anlatmakla bitmez. Hepimizin bildiği bu gerçeği tekrar hatırlayalım istedim.

Yapılan araştırmalarda kalp sağlığı açısından zeytinyağının önemi büyüktür.Dünyada kalp hastalığının az rastlandığı yerler zeytinyağı tüketimi ile ünlü akdeniz ülkeleridir.Zeytinyağının kalp sağlığı üstündeki en önemli etkisi, kandaki “kötü kolesterol” miktarını düşürmesi. Kalbimizin en büyük düşmanlarından biri olan kolesterol, damarlarda birikerek kalp ve damar hastalıklarına yol açar. Zeytinyağı, kandaki kolesterol miktarını kontrol ederek damar tıkanıklığını önlemede yardımcı olur. Ancak zeytinyağının kalp ve damar sağlığımıza olumlu etkisi bununla sınırlı değil. Zeytinyağı, tansiyonun kontrol altında tutulmasında da önemli bir rol üstlenir.
Zeytinyağının içeriğinde bulunan E vitamini kansere karşı koruyucu etki yapıyor ve saç dökülmelerine karşı da iyi geliyor. A, D, E ve K vitaminleri ile kalsiyum, fosfor, potasyum, kükürt, magnezyum, az miktarda demir, bakır, manganez gibi mineraller, kemik gelişimini sağlıyor.
Yağlar, midede değil bağırsaklarda sindirilirler. Zeytinyağı, yağların içinde en kolay hazmedilenidir. Midede kısa bir süre kaldıktan sonra bağırsaklarda sindirilir. Buna ek olarak zeytinyağı, sindirim için vazgeçilmez olan salgıları da olumlu yönde etkiler. Safra kesesinin kolesterolden temizlenmesine yardımcı olur. Ayrıca kabızlığı önleyerek bağırsakların daha iyi çalışmasını sağlar.
Çocuklarda beslenme şüphesiz çok önemlidir. Çünkü, çocukluktaki beslenme, tüm yaşamı etkiler.

Hiç yorum yok: