18 Mayıs 2008 Pazar

ULTRASONOGRAFİ

ULTRASONOGRAFİ NEDİR?



Ultrason, insan kulağının işitemiyeceği kadar yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanarak iç organları görüntüleyen bir tanı yöntemidir.



NE İŞE YARAR ?



Tüm organlarını (Beyin,göz,akciğer,meme,kalça,testis ve prostat gibi.) görüntülemek amacı ile kullanılabilir

Karaciğer ve dalak gibi karın içi organların büyümesi, safra kesesi ve böbrek taşları, apandisit, yumurtalık kistleri ve karın içindeki tümörler ultrason ile teşhis edilebilen hastalıklardan bazılarıdır. Ayrıca kadınlarda yumurtalık ve rahim karından incelenebileceği daha detaylı inceleme için vajene yerleştirilen özel bir prob kullanılabilir. Erkeklerde de prostat incelemesi karından yapılabileceği gibi detaylı inceleme makata yerleştirilen özel bir prob ile yapılır.



KİMLER YAPAR ? NASIL YAPILIR ? ZOR BİR GÖNTÜLEME YÖNTEMİMİDİR?



Radyoloji ihtisası yapmış hekimler tarafından yapılır..

USG çekiminde hasta sırt üstü yatar. Çekim yapılacak bölgeye jel sürülüp probla bastırarak yapılır. Hasta açısından gayet kolay bir görüntüleme yöntemidir.

( Prob, incelenmek istenen bölgenin üzerine yerleştirilen alettir. )

( Prob türleri : abdominal prob organ incelemelinde kullanılır , diğeri ise vajina içine yerleştirilerek inceleme yapılan vajinal prob'tur. )

Herhangi bir yan etkisi yoktur.


GEBELİKTE ULTRASONOGRAFİNİN ÖNEMİ

Erken gebelik döneminde yapılan ultrasonografi gebeliğin haftasını son adet tarihinden daha hassas bir şekilde belirleyebilir. Gebeliğin sağlıklı devam edip etmediğini takip edilir.
Gebelik haftaları arasında yapılan ultrasonografide bebeğin "tepeden tırnağa" incelenmesi ve mevcut büyük anomalilerin ortaya konması mümkündür.
Bebeğin cinsiyeti , fetüs sayısı , usg yöntemiyle kolayca takipedilir.

Hiç yorum yok: